Marka tescil maliyeti

Marka Tescil Maliyeti?

Tescil süreci içinde ödenen resmi ücretler ile vekile ödenen hizmet ücretleri, tescil kapsamı ve tescil süreci içinde karşılaşılan işlemlere göre maliyet değişiklik göstermektedir.

Marka tescil maliyetinin 2 ana kalemi vardır bunlar;

Tescil makamının aldığı resmi ücretler ile işlemleri takip eden marka vekilinin aldığı hizmet ücretidir.

Tescil makamın aldığı resmi ücret; marka sınıf sayısı, kurum kararları doğrultusunda yapılacak itirazlar, tescil ücreti zamanına göre değişiklik göstermekte olup genel olarak ciddi bir maliyet tutmamaktadır. Kıyaslama yaparsak, bir dükkâna tabela yaptırmaktan veya sıradan bir sektör dergisinin iç sayfasına reklam vermenin maliyetinin çok altındadır.

Marka Vekilinin aldığı hizmet ücreti; marka tescil sürecinde karşılaşılan itiraz, savunma ve işlemler karşısında her vekil firma kendisi belirlemektedir.

Vekil firma ücretleri, serbest piyasa koşullarında çok değişiklik göstermektedir örneğin: Bir vekil firmanın 100TL’ye yaptığı bir işlemi başka vekil firma 1.000TL hatta 2.000TL’ye yapmaktadır.

Vekil firmalarının hizmet ücretleri arasında ciddi farkların olmasının birçok nedeni vardır bunlardan bazıları;

-Meslek birliği olmaması nedeniyle vekilleri bağlayan asgari ve azami hizmet fiyatı olmaması,

-Bayi, partner, pazarlamacı, satış/müşteri temsilcisi maliyetlerinin ücrete ne oranda yansıtıldığı,

-Marka başvurusu yaptıracak kişi veya firmanın, ticari bakış açısı ve tercihi.

Çok sık rastlanan bir örnek vereyim: Marka başvurusu yapacak firmanın bizzat yetkilisi, vekil firmayı seçerse tercihini “Kaliteli hizmet, makul fiyattan” yana kullanır fakat seçimi firma adına bir çalışan yaparsa tercihini, “Patrona mahcup olmayayım, yüksek fiyat kalitedir, bu nedenle en yüksek fiyata hizmet alayım” düşüncesi devreye girmektedir. Vekil firmalar da hedefledikleri potansiyel müşteriye göre farklı fiyatlandırma yaparlar.

Hele bir de tarafınızla irtibata geçen kişi, yetkili vekil değilse, yüzde karşılığı çalışan pazarlamacı hatta kendi hesabına çalışan aracıysa normal piyasa fiyatının 5 hata 10 katı ödenmesi içten bile değildir.

 

Markamın değeri ne kadar için okuyunuz