Geleneksel Olmayan / Yeni Marka Türleri
Firmalar, rakiplerinden farklılıklarını ortaya koymak için geleneksel olarak öncelikle “İşitsel ve görsel markalarına” dayanmaktadır. Geleneksel markalar genel olarak kelime, logo ve rakam kombinasyonlarından oluşur. Marka tescili ve hukuku da geleneksel markaları korumak amacından doğmuştur.
Günümüz ticari hayatında firmalar, rakiplerinden farklılaşmak için geleneksel markalar haricinde ayrıca Müzik, Renk, Doku, Koku, Tat, Hareket, Üç Boyutlu Görselleri de yoğun olarak kullanmaya başlamışlardır. Hatta bu özellikler bazen ön plana çıkmakta, ürünle doğrudan çağrışım yapabilmektedir.
Özellikle müzikler (Jingle / Cıngıl) alanında bu durum çok yaygındır; "Bir bilmecem var çocuklar…", "Müjde müjde size…", "Türkcell ile bağlan hayata", “Ding Dong Aygaz…” cıngıllarını duyduğumuzda hemen hemen herkesin aklında ilgili ürün çağrışım yapmaktadır.
Benzer durum üç boyutlu amblemler için de yaygındır. Mercedes amblemi, Jaguar amblemi araba tutkunu olmayanlarca da bilinmektedir.
Nusret’in “Tuz serpme” hareketini görmeyen ve bilmeyen kaldı mı?
Şirketler, geleneksel markaların haricinde yeni tür markalarını korumak ihtiyacı duyduğu için marka hukuku ve tescili bu ihtiyacı karşılamak için evrilmektedir.
Ülkemizde de geleneksel olmayan yeni tür markaların tescili mümkündür.
Cıngıllar, amblemler FSEK kapsamında Eser olarak kabul edilip korunmaktaysa da daha uzun bir süre ve kapsamlı koruma sağlamak için marka tescili yaptırmak şarttır!
Birçok renk, hareket, tat, koku olsa da sınırsız sayıda değildirler, her firmaya yetecek oranda renk, tat ve koku yoktur!
Gelişmiş ülkelerin, söz konu alanlarda marka tescili alıp Tük firmalarını ticari bakımdan zor duruma düşürmemesi için firmalarımızın vakit geçirmeden ilgili alanlarda marka oluşturması ve tescil alması şarttır!