Patent Veri Tabanından Yararlanmanın Avantajları Nedir?
Hali hazırda bilinen hatta hukuken korunan bir buluşu, zaman, emek ve para harcayarak tekrar bulmanın faydası yoktur!
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre Dünya genelindeki teknolojinin % 90’ı patent veri tabanlarında yer almaktadır.
Patent veri tabanlarını inceleyerek, ilgilendiğiniz alandaki teknolojiyi, ürünleri tespit edip Ar-Ge araştırmalarını yönlendirebilirsiniz.
Buluş yapmayı, gözünüzde büyütmeyin, siz de başarabilirsiniz! Buluş yapmak için dahi olmaya gerek yoktur. Bilinenleri daha değişik bir şekilde kullanarak farklı ve yeni bir ürün oluşturmak mümkündür hatta çoğu buluş bu şekildedir.
Bir ürünü üretmenin tek bir yolu yoktur, birçok farklı yol vardır ama yol başları gizlidir, bulunmayı beklerler. Patent veri tabanları, keşfedilmeyen yol başlarının bulunmasında pusula görevi görür. Buluş yapanlar, yeniliklerin olduğunu bilirler, ararlar ve bulurlar.
Diğer yandan patent tescilleri ancak tescil edildikleri ülkelerde mülkiyet ve hukuki hak sağladığı için Türkiye’de tescilli olmayan buluşları tespit edip aynen veya geliştirerek kullanma imkanına sahip olursunuz.
Patent avukatlığı gözlemlerimde; birçok firmanın, rakiplerinin tescilli ürünlerini taklit ettiği ve bu nedenle hukuk karşısında taklitçi konumuna düşüp yüksek miktarlarda tazminat ödediklerine tanık oldum. Oysa Türkiye’de tecilli buluş ve ürünlerin binlerce katı halihazırda patent veri tabanlarında bulunmakta ve Türkiye için korumaları bulunmamaktadır. Türkiye’deki tescilli bir ürünü taklit etmek yerine, aynı alanda hukuken korunmayan ürün, model, buluşları tespit edip Türkiye piyasasına sunmak hem hukuken hem de ticari bakımdan çok daha avantajlı değil midir?
Patent veri tabanlarını inceleyerek; sektör liderleri ve rakiplerinizin gelecekteki üretim planları hakkında önemli verilere ulaşabilir, sektörün gidişatı hakkında tutarlı tahminlerde bulunabilirsiniz.
En bilinen patent veri tabanları; TÜRKPATENT, USPTO, JPO, EPO, ESPACENET, GOOGLE/PATENTS ve yabancı ülkelerin patent ofislerinin internet siteleridir. Faaliyet gösterdiğiniz sektörün lider ülkeleri ve firmalarını tespit edip ilgili ülke ve firma bazlı araştırmalar da yapabilirsiniz.
Örneğin: Tekstil, mobilya, mutfak gereçleri ve tasarımı alanında İTALYA. Otomotiv, makine, mühendislik alanında ALMANYA. Elektronik, bilgisayar alanında JAPONYA, ÇİN, G.KORE. Kimya alanında ABD firmalarının yaptıkları yenilikler takip edilmelidir.
Patent veri tabanlarında araştırma yapmak aynı zamanda bir eğitimdir. Patent veri tabanında sektörle ilgili ne kadar araştırma yapılır, zaman ayrılırsa mesleki ve teknik bilgi artışı sağlanır. Yurtdışındaki 5 yıl 10 yıl öncesinin buluşunu, ürününü, günümüz bilgisi ve Türk bakış açısıyla yorumlayıp değiştirme hatta geliştirme imkanına kavuşur çoğu zaman yeni bir buluş yapabilirsiniz.