Web siteleri, Alan Adları ve İnternet Reklamları Üzerinden Marka İhlali Yapılması Nedir?
Günümüzde internet çok önemlidir. Birçok sektörde sanal işyerleri, fiziki işyerlerinden daha fazla kazanç sağlamaktadır. Her şehre ayrı ayrı iş yeri açmak yerine e-ticaretle her şehre hatta dünyanın her yerine ulaşmak mümkündür.
Aktif olarak e-ticaret yapmayan firmalar için dahi internet vazgeçilmez bir tanıtım aracıdır. Günümüzde interneti kullanmayan firmalar çok azdır. İnterneti hiç kullanmayan bir işletme dahi internet ortamında kendisi lehine veya aleyhine yapılacak paylaşım ve yorumlardan ticari bakımdan etkilenmektedir.
İnternet üzerinden yapılan ihlallerinin en yaygın olanları;
Taklit marka ve malların, değişik internet satış siteleri üzerinden satılması.
İnternet sitelerinin ve alan adlarının taklit edilmesi.
İnternet sitelerinin kaynak kodları ve içeriğine taklit marka ve ürünlerin isimleri yazılarak arama motorlarında ön sıralarda çıkmalarının sağlanması.
Google ve sosyal medyada orijinal marka ve ürün adlarına asalak reklam verilmesi.
E-postalar ve sosyal medya vasıtasıyla tüketicilere ulaşıp taklit marka ve ürün satılması, başlıcalarıdır!
Bunların haricinde
Sahte müşteri hesaplarıyla, rakip firma ve ürünler hakkında karalayıcı yorumlar yapmak.
Sahte müşteri hesaplarıyla, ürün kıyaslamaları yapıp rakip ürün karşısında kendi ürününü üstün göstermek.
Sahte müşteri hesaplarıyla, rakipler hakkında şikâyet siteleri ve sosyal medya sitelerinde şikâyetlerde bulunmak.
Rakip sitelerin arama motorlarında ceza alması ve alt sıralarda çıkması için özel çalışmalar yürütmek … gibi yüzlerce farklı yöntem uygulanmaktadır.
Maalesef birçok şikâyet sitesi, tüketici sitesi, sözlük sitesi hatta bloggerlar sahte şikâyetleri yayınlamakta ve akabinde bu karalayıcı sahte şikâyetleri kaldırmak için firmalardan para talep etmektedirler.
Rakip firmaları ve markaları karalama, sosyal medyada bamlama/yasaklama üzerine faaliyet gösteren profesyonel birçok sanal işletme bulunmaktadır.
TTK, SMK, TCK, 5651 Sayılı İnternet Kanunu, Yönetmelikler vb kapsamında bu tür hukuksuzlukların idari, maddi ve cezai yaptırımları bulunmakta olup karalama yapan sitelerin/sayfaların kapatılması veya erişime engellenmesi, para cezası verilmesi, zararın tazmin edilmesi, suçlular hakkında hapis cezası verilmesi … vb mümkündür.
Ülkemizde, internet ve e-ticaret üzerinden yapılan marka ve haksız rekabet ihlallerine karşı idari, hukuki ve cezai birçok yaptırım ve başvurulacak makam vardır, hatta vergi hukuku bakımından dahi bu faaliyetleri cezalandırmak mümkündür. Ayrıca uluslararası kurum ve yabancı ülkeler nezdinde de mücadele imkânı bulunmaktadır, yeter ki mücadele etme kararlılığı gösterilsin!
Hukuki mücadele, mağdur olanın şikâyeti ve takip kararlılığı üzerine yürütülür.
Firma ve markanızın itibarını korumak, ticari kayıp yaşamamak için sanal ortamda yapılan marka ve haksız rekabet ihlallerine karşı da teknik destek alarak hukuki mücadele yapılması şarttır!