Tasarımların Marka olarak tescili

Tasarımların, Marka Olarak Tescili Sorunu

Marka hukuku ve tescili; kelime, şekil ve rakamlardan oluşan geleneksel markaları korumak üzere oluşturulmuştur.

Firmaların, ürün ve hizmetlerini rakiplerinden farklı konumlandırma çabaları sonucunda ses, renk, koku, tat, doku, hareket ve üç boyutlu görsellerin de marka olarak tesciline imkân doğmuştur.

Yeni tür markaların, tescili ve hukuki korunması ticari bir zorunluluktur fakat bu tür markaların tescil kapsamı ve hukuki koruma sınırı henüz net değildir.

Özellikle ambalajlar, kutular, ürün şekilleri üçboyutlu marka olarak, sıradan renk kombinasyonları da renk markası olarak tescil edilmektedirler.

Esasen ambalajlar, kutular, ürün şekilleri Endüstriyel Tasarım Tescili ve hukukuyla korunmaktadır fakat tescil süreci her 5 yılda uzatılmak kaydıyla en fazla 25 yıl olup benzerlik karşılaştırması da markalara nazaran taklide daha izin vermektedir.

Tasarım tescilinden daha fazla bir koruma arzulayan çoğu firma da tasarım konusuna giren ambalaj, kutu ve ürün şekillerini üç boyutlu marka olarak tescil ettirmektedirler.

Üç boyutlu marka başvurularının çoğu hile-i şeriyye içermektedir; ambalajla veya ürün görseliyle yapılan her marka tescilini üç boyutlu marka olarak kabul edemeyiz fakat uygulamada kabul edildiklerine sıklıkla rastlanılmaktadır. 

Tescil kurumunun ve özellikle mahkemelerin, bu sorunu görüp düzeltmesini beklemek, firmalar için pişmanlıkla sonuçlanacaktır.

Firmalarımızın bu ara geçiş döneminde pişmanlık yaşamaması için tasarım tescili haricinde, ambalaj ve ürünlerinin görsellerini içeren marka ve üç boyutlu marka başvuruları yapmaları şarttır!