Kullanmama defi savunmasından kurtulmak

 

Marka İptal Davası veya Kullanmama Defi Savunmasından Kurtulmak Mümkün mü?

SMK markaların tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılması şartını getirmiştir.

Peki ama marka tescil tarihinden itibaren 5 yıl içinde kullanılmazsa yaptırımı nedir?

Herhangi bir Tazminat ve ceza yaptırımı yoktur fakat kullanmama nedeniyle markanın iptali veya taklit markalara karşı açılan dava ve itirazlarda “Kullanmama Defi Savunması” yapılması halinde tescil korumasının zayıflaması söz konusu olacaktır.

Marka korumasının zayıflaması, ciddi zararlara sebebiyet verir; tescil edip yıllardır, yatırım yapıp tanıttığınız markanın, tescil kapsamında kalan bazı ürün veya hizmetlerde fiilen kullanılmaması ve bu nedenle aynı veya benzer markaların tescili ve kullanımına karşı işlevsiz kalması adeta taklitlere karşı elinizin kolunuzun bağlanmasıdır.

Bu durumu size örnekle açıklayayım; “X” markasını, Tekstil Giysileri alanında yıllardır kullanmakta ve tanıtmaktasınız ve 25. Sınıfta da tesciliniz var. Fakat 25. Sınıf içinde yer alan “Ayakkabılar” alanında henüz ticari faaliyetiniz yok; Bu durumu fark edenler “X” markanızla veya “X shoe” markasıyla faaliyete başlasalar, marka tescilinize güvenerek dava açtığınızda, taklitçinin yapacağı “Kullanmama Defi Savunması” veya açacağı “Kullanmama Nedeniyle İptal Davası” karşısında ayakkabı alanında fiilen kullanımınız olmaması nedeniyle çok zor durumda kalabilirsiniz, muhtemelen davayı hatta markanızı kaybedersiniz… 

Tescilli markanızın, iptal edilmemesi ve tescil korumasının gücünün azalmaması için yapılması gereken en doğru davranış; markayı tescil kapsamında fiilen kullanmak, kullanılması için lisans vermektir. Fakat çoğu zaman bu mümkün olmamaktadır.

Markayı fiilen kullanma veya lisans verme durumunuz yoksa bu durumda; 5 yıllık süre dolmadan aynı veya benzer marka için yeni başvurular yapıp markanın elinizden çıkmasını ve tescil gücünün zayıflamasını engelleyebilirsiniz.

Yukardaki örnek üzerinden devam edeyim; “X” markası 2015 yılında tescil edildiğini farz edelim, bu durumda 2020 yılına kadar “Ayakkabılar” alanında kullanılmazsa, marka koruması zayıflamış hatta korumasız konumda kalacak, fiilen kullanma imkânınız da yok! Yapılacak en akıllıca iş 2019 sonu veya 2020 başında “X” veya “X shoe” markaları için 25. Sınıfta tekrar tescil almak. Bu durumda kullanım süresi yeni marka tescilleri kapsamında 2025 yılına uzar, aynı işlemi 2025 yılında da tekrarlayarak süreyi dilediğiniz kadar uzatıp markanızı korursunuz…