Faydalı Model Faydaları

Faydalı Model Tescilinin Faydaları

Yeni ve sanayiye uygulanabilir buluşlara, az maliyet ve hızlı koruma almak için faydalı model çok uygundur.

Faydalı model hakkında yazılan eserlerin önemli bir kısmında faydalı modelin; küçük ve orta işletmelerce yapılan küçük buluşları için olduğu ifade edilmektedir.

Bu tanım, faydalı modelin faydalarını idrak edemeyenlerce ve kopyala yapıştır usulü kitaplara yazılmış olup katılmak mümkün değildir! Ülkemizde ve Dünyada teknoloji lideri ve tescil şampiyonu olan firmaların aldıkları tescillere baktığımızda büyük çoğunluğunun faydalı model tescillerinden oluştuğu görülecektir.

Örneğin: Ülkemizde yıllardır tescil şampiyonu olan VESTEL firmasının çoğu tescili faydalı modeldir, VESTEL küçük işletme midir?

Neyin küçük buluş neyin büyük buluş olduğu göreceli bir kavramdır. Geçen yıllarda gazetelerde “Uzaya çıkmak için asansör patenti” haberleri yer almıştı, ticari hayata uygulanamayan bu buluş büyük buluş mudur?

Yoksa ticari hayatta her gün yüz binlercesi kullanılan ve sahibine milyonlar kazandıran “Gazoz kapağı, ataç, kurşun kalem, fermuar, çıt çıt, duman detektörü, yer sileceği, çalar saat, cep telefonu kılıfı ..vb” buluşları mı büyük buluştur?  

Büyük olarak tanımlanan buluşların çoğu sahibine ticari bakımdan hiçbir maddi getiri sağlamazken, küçük olarak tanımlanan buluşların birçoğu sahibine hem maddi hem de manevi katkılar sunmaktadır.

Yaşama renk katan ve hemen ticarileşebilen buluşların büyük çoğunluğu, halihazırda bilinen ve kullanılan bir teknolojiyi, farklı bir şekilde ve sektörde kullanarak yapılan buluşlar oluşturmaktadır ve bu buluşların birçoğu meslek erbaplarınca, karşılaşılan sorunu çözmek için yapıldıklarından sanayiye anında uygulanabilir olup ticari katkıları fazladır.

Bu tür buluşları, hızlıca koruma altına almak, mülkiyet hakkını kazanmak için faydalı model çok uygundur. 

 

Küçük Buluş, Yalanına Kanmayın! Önemli Olan Hemen Ticarileşen Buluş Yapmaktır;

İNGİLİZ ANAHTARI-1835-Solymon Merrick

KURŞUN KALEM-1846- Alonzo Townsend Cross

DİKİŞ MAKİNASI-1846- Elias Howe

ŞIRINGA-1853-Charles Pravaz

TIRNAK MAKASI-1875-Valentine Fogetry

LASTİK TEKERLEK-1887-John Boyd Dunlop

PİPET-1888- Marvin C. Stone

ŞİŞE KAPAĞI-1891- William Painter

ÜTÜ MASASI-1892-Sarah Boone

KALEMTIRAŞ-1897-John Lee Love

JİLET-1901- K.C. Gillette

CAM SİLECEĞİ-1903-Mary Anderson

TERMOS-1906-J. Dewar

GAZ MASKESİ-1914-Garett E. Morgan

TÜKENMEZ KALEM-1938-László Bíró

Yukarıda birkaçına yer verdiğim bu buluşları küçük olarak tanımlamak büyük bir yalan ve hatadır.

Büyüklük tanımını, söz konu buluşların tescillerinin üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen halen kullanılması açısından değerlendirmek daha doğru olacaktır!